Kendo

Kendo

Kendo, japansk fäktning, är en modern tävlingsidrott som växte fram ur samurajernas stridsträning i Japan. Ursprungligen talade man om kenjutsu, svärdsteknik, som från början främst utövades i form av kata (förutbestämda former) med träsvärd. Under 1700-talet började man på vissa håll träna med rustning och bambusvärd och under 1820-talet utvecklades detta till regelrätta fullkontaktsdueller. Denna träning kallades först gekiken, och standardiserades alltmer hos den japanska polisen under sent 1800-tal. Först 1920 bytte man namn på den fäktsport som växt fram till kendō, “svärdets väg”.

Även om kendon har sina rötter i träning för strid är den moderna kendon en fredlig sport som betonar samarbete och självutveckling, och som fortfarande har en stark ställning inom den japanska skolidrotten. Kendo är å ena sidan en fysiskt krävande sport, men utövas samtidigt av miljontals utövare i ca 5-95 års ålder, och att en 80-åring vinner över en vältränad 25-åring utan större svårighet är inte ovanligt. Här finns mer att hämta än bara god fysik, med åren är det framför all erfarenhet och djup mental träning som är avgörande.

Utrustningen

Kendorustningen tas på i delar, här är det hjälmen (men) som står på tur. Foto: Peter Sjödin.

Kendo är lätt att känna igen på den speciella utrustningen. Som nybörjare tränar man direkt med bambusvärdet, shinai, och när man blivit bekant med grundteknikerna brukar det vara dags att bekanta sig med rustningen (bōgu) som består av ett höftskydd (tare), ett hårt bröstharnesk (dō), en hjälm (men) med karaktäristiskt galler för ansiktet, halsplatta och breda axelskydd samt ett par vadderade handskar (kote). Rustningen bärs över en kraftig träningsjacka (keikogi), samurajernas traditionella byxkjol (hakama) och en tunn huvudduk (tenugui).

Utöver den speciella dräkten känns kendo också ofta igen på ljudet: smällarna av shinaien mot rustningen samt utövarnas skrik (kiai) och hårda stamp i golvet i attackögonblicket.

Svettig tävlingssport och livslång utveckling

Den moderna kendon är både en svettig och fysiskt tuff tävlingssport och en traditionell mental träning som räcker hela livet ut. I tillägg till shinai-fäktningen ingår även grundtekniker och kata (form) med träsvärd (bokutō eller bokken på japanska) i kendo-träningen, som en påminnelse om sportens ursprung och som en metod för att bättre förstå svärdets principer.