Foreign Kendo Leaders Summer Seminar 2014

Den 25 juli till den 1 augusti deltog Patrick Bacquin och Karl-Johan Mohall i årets upplaga av Foreign Kendo Leaders Summer Seminar, mera känt under ortsnamnet där lägret alltid hålls: Kitamoto!
Det här är deras reseberättelser.

Good memories comes from hard times
Jag hade laddat ordentligt inför min resa till Kendons hemland. Träning 4-5 gånger i veckan. Jag hade hört hur jobbigt det kunde vara, att de var ute efter att knäcka de stackars västerlänningarna.

Väl på plats i Kitamoto så hade vi orienteringsmöte där Hayashi sensei välkomnade oss och varnade oss minst fyra gånger att det kunde bli mycket jobbigt och väldigt varmt under vår vecka i Japan. Han avslutade med:

”Good memories comes from hard times.”

Med det i bakhuvudet körde vi 1.5 h Keiko. Sen blev det mat och sova (utan problem).
När jag såg min tunna lilla madrass på golvet blev jag lite orolig för sömnen men jag sov riktigt bra.

Upplägget under veckan var kihon keiko ho innan frukost, sen kata, lunch, kihon och sen keiko. Till min stora överraskning var det ett ganska lugnt tempo på veckan med en mycket bra AC i dojon. Jag behövde inte oroa mig för vare sig värmen eller tempot, och jag som hade förberett mig hela sommaren. Fokus under veckan var på bokken kihon och kata och sen vår kihon, där de gick in en del på vikten av korrekt andning. Keikon på slutet kändes mer som en urladdning efter varje dag av hundra nya saker att lägga på minnet.

Sista dagen fick vi göra alla 10 kator med iaito. Om man vill höra en rolig historia fråga mig hur jag gjorde bort mig under den delen.

Vi hade en dag med domarträning vilket var mycket bra för mig som har en ganska lite erfarenhet av att vara domare. Vi fick döma en minitävling för ett gäng med barn som kom till dojon.

Jag som bara spenderade en vecka i Japan hann inte se så mycket av det men en liten utflykt blev det när vi fick åka och titta på All Japan Youth Championship i Nippon Budokan. Arenan var verkligt häftig att få se men det häftigaste var att se så små barn gå bärsärk på varandra, vilken energi!

Det var utan tvekan en helt underbar vecka med många nya kontakter runt om i världen och helt fantastiskt bra träningspass. Att få köra keiko med så fantastiska senseier är en otrolig upplevelse.
Karl-Johan Mohall, Linköpings Budoklubb

Gruppbild Kitamoto

Kitamoto
Efter knappt en timme med tåg från Tokyo hamnar vi i en liten lugn stad i Saitama prefekturen. Här, i slutet av juli är det soligt, varmt och fuktigt. Jag hoppar av tåget med två killar, tunga väskor, långa shinai-skydd och en lapp i ena handen med vägbeskrivningen på hur man ska ta sig dit. Vi hälsar på varandra och börjar leta efter kendohallen: först tar vi till vänster och efter att ha passerat en butik som vi alla kände igen, seven-eleven, så går vi till höger… efter 300 meter är vi framme.
Efter första steget in i den stora byggnaden upptäcker man snabbt att här är ordning och reda. Vi får ett stort välkomnande från funktionärkommittén och bland annat en fin kendobok. Jag ska bo på 3e våningen med Karl-Johan och 6 andra killar från England, Belgien och Frankrike.
61 deltagare från 43 olika länder ger sig in i en hel vecka av djupt kendobad.
Planeringen är millimeterreglerad och vi vet att 6 timmar per dag är det vi kommer att träna under ledningen av 4 fantastiska personer:
Nariaki SATO sensei Hanshi 8-dan,
Tatsuaki KOSAKA sensei Hanshi 8-dan,
Toru TAMURA sensei Kyoshi 8-dan,
Hiroaki TANAKA sensei Kyoshi 8-dan.
Vi får ofta tuffa träningspass med tusen suburi eller en halvtimmes kakarigeiko men också spännande fördjupningsmoment i kihon eller kata övningar. Vissa av oss, som inte har fått nog, utnyttjar dojon när temperaturen är ideal: kl 5:30 på morgonen, dvs asageiko 1 timme innan första passet. På kvällen också, förutom tejping och massage, har vi gott om tid för att lära känna varandra och våra instruktörer.
Mitt i veckan har vi studiebesök på Budokan i Tokyo, det är precis dags för den största junior taikai i japan. Ett fascinerande moment där det samlas ett par tusen unga kenshi som tävlar hela dagen. Här också är det ordning och reda: vi ser alla barn strömma förbi oss och sätter sig för en timme lång öppningsceremoni i tystnad. En hel dags tävling börjar därefter, där man känner sig mitt i kaoset trots allt är väl reglerat. Tiden rullar på och utrymmen utnyttjas till varje centimeter. Mammorna, papporna och dem äldre fixar mat och bogu skötsel i läktaren medan tränarna stödjer deras elever där nere.

Kitamoto kendo träningskamp är säkert en av dem bästa tillfällen för att uppleva en full kontakt i kendo som kampsport och kultur. Om du har samma passion som jag, råder jag dig starkt att åka till detta läger i Japan.
– Patrick Bacquin, GAK Enighet

AJYC