In memoriam: Lars Carlberg

Lars Carlberg var en pionjär inom Svensk Budo. Han började träna judo 1966 och gick så småningom över till att träna aikido. 

Efter brevväxling med Don Draeger-sensei fick han möjlighet att träna jodo och iaido under 8 veckor i Tokyo för Kaminoda-sensei sommaren 1981. 

Med honom under Japanresan var Lena Carlberg-sensei – som kommer att bli hans partner både under träningen och i livet – och tillsammans startade de Stockholms Jodokai när de återvände hem. 

Under hans jodokarriär blev det många resor till Japan på träningsläger anordnad av Nihon Jodokai. November 2007 fick han tillsammans med Lena Carlberg-sensei Menkyo inom Shindo Muso Ryu. 

Lars Carlberg-sensei var noggrann, metodisk, och brann för att undervisa i jodo. Hans långa arbete för utvecklingen av jodo inte minst i Sverige uppmärksammades under Kampsportsgalan 2015 där han tillsammans med Lena Carlberg-sensen tilldelades pris för Årets traditionella utövare. 

Torsdagen den 7 maj 2020 gick Lars Carlberg-sensei bort efter att ha insjuknat i covid-19, och lämnade jodosverige med stor chock och saknad. Hans passion för jodo kommer att leva vidare i hans elever och de som har kommit honom nära, och våra tankar är hos hans familj och kära och inte minst Lena Carlberg-sensei.